… подсећамо на више пута изречено …

Blic

Šarčević: Nećemo smanjivati plate štrajkačima

Narodno pozorište Svetosavska akademija Mladen Šarčević
Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio pred današnji početak nove školske godine da prosvetnim radnicima koji štrajkuju neće biti smanjene plate, zato što je štrajk od pola sata po zakonu.

– Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav i nemam nameru nikome da smanjujem platu. Ovog puta mislim da je taj stav legitiman jer govorimo o važnim temama. Lično smatram da nismo potrošili priče koje je trebalo da ispričamo, ali nas je pretekao početak školske godine, koji su neki hteli da iskoriste. Ne kažem da i ja ne bih uradio isto da sam na njihovoj strani, ali sa ovog aspekta mogu da poručim da je država spremna na razgovore i nema potreba da se pravi loša priča, jer je najavljeno povećanje plata – rekao je Šarčević za Danas.

Prosvetari su najavili štrajk, prvi u nizu štrajkova sa skraćenim časovima, zbog zahteva da se u devetom platnom razredu nađu svi u obrazovanju koji imaju sedmi stepen stručnosti, a ne u osmom platnom razredu gde se sada nalaze. Ministar je naveo i da je pitanje koliko je zahtev prosvetara realan i da li se time ruši uspostavljena piramida, ali i da nije u redu da se direktori škola nalaze u 11. platnom razredu,

– Nije u redu, ali je to stvar pregovora. Ponavljam, to nije bio naš predlog već potiče iz bazične matrice – kaže ministar o dodaje da je predložio da se nastavnici koji rade u otežanim uslovima nađu u devetom platnom razredu.

– U platne grupe i razrede mora da se uvede nova kategorija bibliotekar stručni saradnik u školi i onda će automatski preći u drugu grupu. Imate neka generička zanimanja koja uopšte ne postoje. Sve to treba da se popravi unutar sistema, jer ono što smo i sindikati i ja dobili krajem jula jeste radni materijal. Imali smo samo jedan sastanak i onda je najavljen štrajk.

Sva četiri prosvetna sindikata u petak su održali protestni skup i najavili štrajkove tokom septembra. Sindikalci smatraju da im deveta platna grupa pruža više mogućnosti za napredovanje od osme, u kojoj bi kako tvrde uspeli da se pomere tek posle 20 godina radnog staža. Oni predlažu da u devetoj grupi budu i biblotekari, pedagozi, psiholozi, sekretari škola.