Site name

Друштво

Национални просветни савет 11. априла расправља о предлогу да информатика буде обавезан предмет од 1. септембра

 

На предлог новог наставног плана за други циклус основне школе и новог програма за пети разред (који предвиђа увођење информатике као обавезног предмета) стигао је велики број примедби, и то за техничко, биологију, математику, музичко, ликовно…

Пише: В. Андрић

Београд 10. април 2017. 18:35

 

Pljušte primedbe na novi program za peti razred

Кључна примедба је што нису урађени комплетни програми за сва четири разреда у другом циклусу основног образовања, али и што нису предвиђени уџбеници, изјавио је за Данас Александар Липковски, председник Националног просветног савета (НПС), уочи сутрашње седнице на којој ће једна од тачака дневног реда бити и поменути предлози. Он истиче да су замерке на те документе упутили различити факултети, стручна друштва, регионална удружења наставника…

– Због великог броја примедби програм за пети разред неће моћи да буде усвојен на сутрашњој седници и вероватно ће бити враћен на дораду Заводу за унапређивање образовања и васпитања. НПС би требало да има још једну седницу у мају, а шта ће се даље дешавати је озбиљно питање, јер половини чланова НПС-а мандат истиче 26. маја. Реч је о “јачој” половини од 22 члана, а остаје 21, који не могу да одлучују – каже Липковски.

 

Он наводи да је НПС предложио министру просвете Младену Шарчевићу да покрене иницијативу пред Одбором за образовање Скупштине Србије да се поменутим члановима продужи мандат за девет месеци, јер од марта до новембра 2015. нису радили, пошто Савет у том периоду није заседао. А разлог је што се чекао избор друге половине чланова тог тела, којима је шестогодишњи мандат истекао управо у марту 2015. Липковски додаје да се министар сагласио с предлогом о продужењу мандата, али да “по свему судећи није ништа урадио”, те да је сада питање како ће НПС после 26. маја наставити рад, с обзиром на парламент не заседа. А о свакој одлуци, било о продужењу мандата или избору нових чланова мора да се изјасни Скупштина Србије.

Измене наставног плана и програма за више разреде основне школе покренуте су у склопу иницијативе Министарства просвете за увођење информатике као обавезног предмета. Министар просвете је пре неколико дана рекао да су све замерке које је прошле године НПС имао отклоњене, али Липковски тврди да школе још увек нису спремне за увођење обавезне информатике.

– Школама недостаје 4.500 рачунара, од чега се набавка 3.300 очекује из кредита Европске инвестиционе банке. Питање је да ли ће то бити урађено до 1. септембра. Други проблем је што још није у свим школама успостављена интернет веза. У АМРЕС-у који то треба да уради су ми рекли да ће све бити у реду ако буду обезбеђена средства у буџету. Ситуација није тако ружичаста као што Министарство мисли. Немам ништа против да се уведе обавезна информатика, али се за то морају обезбедити предуслови – указује Липковски.