Готово сви запослени у врбашкој Јавној предшколској установи “Бошко Буха” окупили су се у понедељак, 12. фебруара, испред вртића “Бубица”, где је седиште Управе ове установе, одакле су у колони кренули у протестну шетњу до здања Општине Врбас. Протест запослених због константног кашњења и нередовне исплате зарада организовао је Синдикат образовања Србије.

Испред зграде Општине окупљенима се обратила председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић дајући им подршку Синдиката у њиховом више него оправданом протесту. Она је том приликом запослене упознала са њиховим правима и истакла шта ће Синдикат урадити како би њихов проблем био решен. Тиме је протест запослених у ЈПУ ”Бошко Буха” био завршен.

Нешто раније, председница наше Синдикалне организације у овој установи Тања Вукмировић у изјави за локални медиј ”Мој Врбас” је рекла да су запослени у тешкој материјалној ситуацији, да им је угрожена егзистенција због нередовних исплата зарада и путних трошкова.

”Оваква ситуација у нашој установи траје дуги низ година и довела је до великог незадовољства запослених, осећаја мање битним и вредним, занемареним, безначајним, као и до слабљења радног елана и мотивације“, Татјана Вукмировић и додала да су се обраћали свим надлежним локалним и државним институцијама, али и да им нико није помогао да реше проблем.

Обраћали су се и локално самоуправи, школским управама, покрајинским органима, но подршку у практичном решавању проблема нису добили. То је, према речима председнице јединог синдиката у Установи, довело до пада мотивације за рад, пораста напетости у колективу због сопствене борбе за егзистенцију, а због не налажења подршке запослени су били принуђени и да права потраже на суду, што је још више отежало финансијску ситуацију у Установи.

Синдикат образовања је у консултацији са колегама у Врбасу упутио Захтев за исплату зарада председници Владе Србије Ани Брнабић, Министарству државне управе и локалне самоуправе, општинским властима у Врбасу, као и Министарству просвете.

Наравно, даљи поступци Синдиката зависиће од реакције представника власти на овај захтев.