Тражимо да се исправи дугогодишња неправда према просветним радницима и изједначи цена рада за све делатности, наводе из Синдиката образовања Србије

Синдикат образовања Србије послао је допис на више адреса којим најављује штрајк на почетку нове школске године

„Из тог разлога поново тражимо хитне преговоре у вези са нашим оправданим захтевима“, наводи председница синдиката Валентина Илић.

У допису председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и Министарству просвете, наводи се да најављена повећања зарада од 5,5 одсто од септембарске плате (исплата у октобру) и 10 одсто у децембру, нису довољна да се просечна плата у просвети доведе на ниво просечне плате у Републици Србији. Наш захтев је био да се ребалансом буџета, плате у просвети повећају за 30 oдсто и закључи Протокол о динамици повећања“, пише у саопштењу и додаје да треба регулисати и платне разреде којим би се изједначила цена рада у читавом просветном систему – од предшколског до високог образовања.

„Тражимо да се исправи дугогодишња неправда према просветним радницима и изједначи цена рада за све делатности, тако што ће се основица у високом образовању и студентском стандарду изједначити са основицом у предшколском, основном и средњем образовању и ученичком стандарду“, додаје се.

Наглашавају да је лош материјални положај запослених у просвети резултирао потпуном незаинтересованошћу младих за ове професије.

„То показује број студената који су уписали факултете који образују кадрове за просветна занимања (математика, физика, српски језик и друга). Не само што нам млади одлазе из земље, већ ускоро нећемо имати ни довољно квалификованих наставника у школама. Након трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“, сведоци смо чињенице да школе нису безбедна места за рад и да се морају предузети мере како би се повратила сигурност и ђака и запослених. Осим што је формиран Савет за борбу против вршњачког насиља, није донета ниједна конкретна мера. Још од децембра прошле године се најављује повећање броја психолога и педагога у школама, али до данас ништа конкретно није учињено. Правилници о критеријумима и стандардима за финансирање установа које обављају делатности основног и средњег образовања и васпитања нису измењени у том смислу. Као и ранијих година, можемо очекивати њихово доношење у време годишњих одмора, без консултација са синдикатима“, пише у допису.

С обзиром на то да месецима нико не реагује на њихове захтеве и мере, те да није одржан ни један састанак са репрезентативним синдикатима, „већ се наставило са праксом игнорисања социјалног дијалога доношењем одлуке о ранијем прекиду школске године која је пореметила целокупан образовни процес у школама“, Синдикат образовања Србије је, како наводе, донео одлуку о штрајку и захтева хитне преговоре у вези са својим „оправданим захтевима“.

Иначе, Закон о систему плата усвојен је 2016. године, али је одгођен до 2025. године. За сада цена рада (основица) у високом образовању износи 3.923,07 динара, за основне и средње школе је 4312.53 динара, а студентски стандард је 4.109,91 динар.

 

ИЗВОР: RT/Rusia Today