Постојећа решења и могућа унапређења – како побољшати бенефите за запослене у образовању

У петак поподне, 15. децембра 2017. у Студентском одмаралишту „Радојка Лакић“ на Авали одржан је Округли сто чија је главна тема било представљање колективних уговора за основне и средње школе: шта и како регулишу, које бенефите имају запослени, а које само чланови синдиката потписника колективних уговора. Учесници Округлог стола били су представници синдиката образовања из земаља окружења, чланови преговарачких тимова Синдиката образовања Србије, Председништва Синдиката образовања Србије и Синдиката образовања Београда, а у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја у раду је учествовао Милош Благојевић, задужен за сарадњу са синдикатима.IMG ec650df4a750b20fbb2a7e777f442f8c V

 

IMG f13c9808a4baae5564b8bef12f73c4c9 V

Први је резултате колективног преговарања у својој земљи представио доајен синдикалног рада Звонко Павићевић, председник Синдиката просвјете Црне Горе и Предраг Ражнатовић, потпредседник СПЦГ, потом Селведин Шаторовић, председник Самосталног синдиката основног одгоја и образовања Федерације  Босне и Херцеговине и Ђевад Хаџић, председник Синдиката средњег и високог образовања Федерације БиХ, а конкретна решења је детаљно изложио Саудин Сивро, председник Синдиката образовања Кантона Сарајево. Колективни уговор из Македоније, који се примењује само на чланове синдиката, представили су Јаким Неделков, председники Весна Неделковска, секретар СОНК-а из Македоније. Главна решења и бенефите колективног уговора из Републике Српске су представили Драган Гњатић, председник СОНК Републике Српске и правник Срђан Милетић. Достигнућа из важећег ПКУ за основне и средње школе и домове ученика код нас представио је Раде Ерцег, као и позиције синдиката образовања који учествују у управо започетим преговорима о новом ПКУ. Жива дискусија и бројна питања о томе шта је ко успео током дужег низа година да постигне у решењима за запослене у образовању и чланове синдиката, показала су да је ова тема једна од најважнијих у синдикалном раду и да су стечена сазнања и искуства из земања окружења могући подстицај и за наш преговарачки тим. Министарство просвете, као социјални партнер у овом процесу, такође би требало да има у виду и неке од могућности које могу да се примене у нашој ситуацији.

IMG 2408883372b080a9016d47b5909dc0bb V

Један од закључака Округлог стола је везан за значај колективног преговарања, као круне синдикалног рада, а и за потребу наставка размене мишљења и искустава и заједничког деловања синдиката образовања из региона.