AKТУЕЛНО

Значај дуалног и предузетничког образовања у локалној заједници

У Суботици је 30. новембра 2018. године одржан Округли сто о значају дуалног и предузетничког образовања, са посебним акцентом на досадашње резултате у овом граду и региону. Округли сто је организовао Социјално – економски савет  Града Суботице, а учесници су били представници локалне самоуправе, Министарства просвете, Привредне коморе Србије, Синдиката образовања Србије, представници школа укључених у дуално образовање, Уније послодаваца и Регионалне привредне коморе из Суботице, као и ученици укључени у дуално образовање и њихови родитељи. Дуално образовање у Суботици се примењује већ неколико година и Град Суботица стипендира 30 ученика који се у овом систему школују за дефицитарна занимања. Ученици истичу да им много значи  што у фирмама са којима су школе потписале уговоре имају могућност стицања практичног знања, а и што имају могућност запослења у фирмама у којима иду на праксу. У дуално образовање укључена је Политехничка школа, Средња техничка школа „Иван Сарић“ и Средња економска школа. Подстицајним мерама стимулишу се ученици да се образују за занимања потребна домаћој привреди, која се укључује и у планирање уписа ученика. Габријела Грујић, помоћница министра просвете задужена за дуално образовање, истиче значај квалитетног знања и могућности његове примене у сарадњи са фирмама, али и значај теоријског и општег знања стеченог у школама, које ученицима омогућава праћење брзих технолошких промена и наставак даљег школовања. Ивана Ковачевић из Привредне коморе истакла је потребу јачања регионалних комора у успостављању система сарадње школа и привреде и успешне реализације концепта дуалног образовања. Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, истакла је значај повезивања стручних школа и компанија, у којима ће ученици моћи да примене стечена знања и лакше дођу до запослења.

SUBOTICAcom 30Nov2018 Otvoreniuniverzitet 1277617  SUBOTICAcom 30Nov2018 Otvoreniuniverzitet 1277611

Синдикат образовања Србије, као социјални партнер, подстиче и промовише квалитетну стручну праксу, која поред квалитетних наставника у школама подразумева и квалитетне инструкторе у компанијама, као и одговарајућу заштиту и положај ученика на пракси у фирмама. На то се обавезао као нови члан Европске алијансе за квалитетну практичну обуку, као и на промоцију повезивања средњег стручног образовања и привредних организација. Боља информисаност и промоција стручног образовања и праксе, као и  могућност бржег запослења, уз могућност и даљег образовања, у опредељивању ученика након завршеног обавезног основног образовања значиће да дуално образовање све више постаје први, а не само други избор.

SUBOTICAcom 30Nov2018 Otvoreniuniverzitet 1277601

Јасмина Стевановић из  Секретаријата за друштвене делатности Суботице је истакла да је намера Града да створи и ојача везу између привреде и школа и да омогући да компаније добију квалификовану радну снагу, а за младе да имају сигуран посао када заврше школовање и да своју будућност везују за овај град. Све већи број заинтересованих за стипендије и укључивање и дуално образовање, показује да су почела да се боље вреднују производна занимања.

SUBOTICAcom 30Nov2018 Otvoreniuniverzitet 1277604

Округли сто је показао да социјално партнерство на локалном нивоу треба да обухвати све чиниоце – од школа, ученика и родитеља, до привредних организација и њихових представника кроз удружења послодаваца и привредних комора, до синдиката. Тиме се стварају услови за квалитетно дуално образовање, у којем ће сви учесници бити задовољни коначним исходом.