ОДРЖАН САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ

Данас 25. децембра 2017. године одржан је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја у вези са проблемима у студентском стандарду. Састанку су присуствовали председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић, потпредседник др Дејан Мицковић, председник одбора делатности ученичког и студентског стандарда Данијел Ђорђевић и правна саветница Николина Маљковић, док је испред Министарства састанку присуствовао министар Младен Шарчевић, помоћница министра за студентски стандард Марина Хасановић и Милош Благојевић.

Од министарства смо тражили да се хитно реши највећи проблем у студентском стандарду који је настао повећањем минималне цене рада, као и неједнаким повећањима цене рада за делатности у образовању у протекле две године. Иако више од 65% запослених у студентском стандарду прима минималну зараду, министарство није у могућности да прихвати предлог нашег синдиката да се цена рада у студентском стандарду изједначи са ценом рада у основном и средњем образовању и ученичком стандарду.

Министар је предложио иницирање састанка на коме би присуствовали и представници Министарства финансија како би се нашло прелазно решење за наведени проблем, а до ступања на снагу законских прописа којим би био трајно решен.

На састанку смо добили информацију да је за разлику од 2017. године исплата трошкова превоза, јубиларних награда и отпремнина обезбеђена из буџета РС за 2018. годину за све запослене у ученичком и студентском стандарду на територији АП Војводине.