Протест Синдиката образовања: Четири године чекања на колективни уговор

Аутор:Бета

Аутор: Жаклина Таталовић

Извор: Н1

 

Синдикат образовања Србије организовао је у подне на Тргу Николе Пашића у Београду протест запослених у високом образовању, који су незадовољни скоро четворогодишњим одлагањем Владе Србије да потпише колективни уговор.

 

Запослени у установама високог образовања, уз потписивање колективног уговора, захтевају и изједначење цене рада са ценом рада запослених у основном и средњем образовању.

 

Према наводима Синдиката, цена рада у високом образовању је за девет одсто нижа од цене рада за основне и средње школе, домове ученика и предшколске установе.

 

Након протеста се огласило Министарство просвете, науке и технолошког развоја наводећи да за тако нешто није било основа.

 

Председница овог синдиката Валентина Илић је, на протесту, рекла да Влада и надлежно министарство не желе да потпишу са синдикатима Посебни колектвини уговор за високо образовање чиме су запослене ускратили за основна права из радног односа, наводећи да је то „неодговорно“ и да се дешава истовремено док власт означава високошколство „круном“ образовања.

 

На питање о евентуалном новом састанку с представницима Министарства просвете, она је рекла да синдикат нема званични позив, али да је из изјаве министра Младена Шарчевића сазнала да се планира за идућу недељу, наводећи да се нада да ће тако и бити.

Коментаришући што се свега неколико десетина учесника окупило, она је рекла да је тешко доћи до медија, што се види, оценила је, и по томе да је данашњи скуп пратило свега пар медијских екипа, али верује да ће и такав имати „одјека“ и најављује „много већи“ протест на јесен, ако се до тада не потпише Посебни колективни уговор.

синдикат образовања србије, протест Извор: N1

Она је додала да људе од протесних окупљања одбија и то што мисле да је усмерен против неког, али то, навела је, није овде случај јер се њиме само тражи оно што „запосленима припада“.

Потпредседник овог синдиката Дејан Мицковић је рекао да је основица цене рада у високом образовању за девет одсто нижа у односу на друге делатности у образовању.

Он је истакао да нема оправдања за такав однос, поготово у томе што поједини у високом образовању примају више стотина хиљада динара.

„Не може због неких појединаца, који су аномалија система, да хиљаде људи који поштено обављају свој посао буду жртве тога“, рекао је потпредседник овог синдиката Дејан Мицковић.

„Ми не можемо да потпишемо колективни уговор којим би прихватили мање од оног што је већ дато другим областима образовања“, рекао је Мицковић, наводећи да су, стицајем околности, средње и основне школе потписале веома повољан колективни уговор.

Министарство: Нема основа за протест

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је саопштило да протест нема основа и да је Посебни колективни уговор за више и високо образовање у изради.

Уговор ће, како је наведено, ускоро бити потписан у договору синдиката образовања и овог министарства, али тек када се добије мишљење Министарства финансија.

„Није ни солидарно да синдикати у високом образовању траже исто што је омогућено запосленима у предшколским установама и основним и средњим школама, јер је чињеница да запослени у доуниверзитетском образовању имају много мање плате и могућности, с једне стране, а с друге да је ДРИ установила да многи факултети и поједини запослени на њима себи дају плате од више стотина хиљада динара“, речено је у саопштењу.