SINDIKAT OBRAZOVANJA SRBIJE
predsjednici, mr Valentini Ilić

Poštovana predsjednice,

Poštovane koleginice i kolege,

Povodom najavljenog protesta i protestne šetnje koje Sindikat obrazovanja Srbije sa svim reprezentativnim sindikatima prosvete u Srbiji organizuje u utorak, 26.09.2023. godine u Beogradu, želimo Vama i svim članovima SOS-a, da uputimo punu podršku u borbi za kvalitetno obrazovanje i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosvjeti, a samim tim i statusa obrazovanja u Srbiji.

Sindikat prosvjete Crne Gore veoma dobro zna u kakvoj situaciji se nalaze prosvjetni radnici, jer i mi ove godine vodimo istu borbu u cilju očuvanja dostojanstva profesije. Za dobrobit novih generacija neophodna je depolitizacija obrazovnog sistema i vraćanje dostojanstva prosvjetnog radnika, a status prosvjetnih radnika nesumnjivo ne može biti unaprijeđen bez uvećanja zarada. Jaz između prosječnih zarada u obrazovanju i ukupnih prosječnih zarada dovodi do nedovoljne atraktivnosti nastavničkog poziva kod mladih ljudi, što će na kraju rezultirati i deficitom nastavnika u obrazovanju. Stoga je od izuzetne važnosti insistirati na uzajamnim konsultacijama socijalnih partnera, te da do kraja istrajete u vašim naporima da svojim zahtjevima ukažete Vladi da je kvalitet obrazovanja ugrožen.

U toj principijelnoj borbi za ispunjenje opravdanih zahtjeva, SPCG se solidariše sa prosvjetnim radnicima Srbije sa željom da ćete u što kraćem roku doći do ostvarivanja prava koja vam pripadaju. U to ime ispred SPCG-a upućujemo snažnu podršku vašem protestu i svim vašim budućim naporima na poboljšanju standarda i uslova rada prosvjetnih radnika Srbije.

S poštovanjem,
Predsjednik
mr Radomir Božović

 

PREUZMITE PISMO PODRŠKE