Info SOS:
OBRAĆANJE VALENTINE ILIĆ, PREDSEDNICE SINDIKATA OBRAZOVANJA SRBIJE U IME SVIH ORGANIZACIJA ĈLANICA EI/ETUCE IZ SRBIJE
 
Utorak, 6. decembra 2016.
Valentina na konferenciji ETUCE u Beogradu
 
Drage kolege i prijatelji, dragi delegati Evropske konferencije sindikata obrazovanja, uvaženi i cenjeni gosti, Beograd je ovih dana centar   sveta. Sindikalnog sveta, posvećenog obrazovanju, kao jedinom putu ka boljem životu novih generacija, ka kvalitetnijem životu sadašnjih generacija, kao putu za ostvarenjem demokratskih i boljih društava od onih u kojima su mnogi odrastali.
Ĉast mi je i zadovoljstvo da vas sve pozdravim, u ime Sindikata obrazovanja Srbije, kao veoma aktivnog i uvaženog člana naše međunarodne sindikalne zajednice–Internacionale obrazovanja i Evropskog komiteta sindikata obrazovanja. Pozdravljam vas i u ime Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata nauke Srbije, koji su takođe članovi Internacionale obrazovanja.
U Beogradu su danas brojni delegati evropskih sindikata obrazovanja, a i najviše rukovodstvo Internacionale obrazovanja. Svi ćemo zajedničkim radom ovih dana tražiti novi put za kvalitetnije obrazovanje i novi put za borbu kojom će prosvetni radnici i svi zaposleni u obrazovanju ostvariti status kakav zaslužuju: status uvažene, dostojanstvene profesije od izuzetne važnosti za svako društvo.
Činjenicu da se Evropska konferencija sindikata obrazovanja po prvi put održava u zemlji koja nije član Evropske unije, doživeli smo i kao priznanje Srbiji u njenim naporima za pristupanje EU, ali i našim organizacijama sindikata obrazovanja u njihovim naporima za postizanje boljeg položaja prosvetnih radnika kroz socijalni dijalog.
 Ovog meseca se oĉekuje i otvaranje novih poglavlja na putu ka EU–poglavlja 25 i 26 koji se odnose na obrazovanje, nauku i kulturu, što znači da smo u ovim oblastima spremni da odgovorimo utvrđenim zahtevima i standardima.
Pre nekoliko dana su objavljeni rezultati najnovijeg TIMSS istraživanja–naši osnovci su postigli najbolji uspeh otkad učestvujemo u ovom međunarodnom istraživanju i ostvarili natprosečne rezultate u prirodnim naukama. Univerzitet u Beogradu je među 300 najboljih u svetu na Šangajskoj listi. Naši srednjoškolci se sa malo kog međunarodnog takmičenja vrate bez pregršti najboljih odličja. Po tome, i po mnogo čemo drugom, možemo da kažemo da naša deca i njihovi nastavnici mogu da se mere sa svojim vršnjacima i kolegama iz mnogo bogatijih zemalja. Mi smo kao nastavnici spremni da se menjamo, kako bismo odgovorili novih zahtevima vremena.
Ali nikako ne možemo biti zadovoljni, materijalnim položajem zaposlenih u obrazovanju. Svesni smo teškog oporavka od ekonomske krize i cenimo napore da se naš položaj poboljša, ali i uz takve najave, značajno zaostajemo ispod proseka u platama u Srbiji. Pored toga, sve su veća očekivanja i potrebno je sve više angažovanja nastavnika. Samo dobro obrazovan i za svakodnevni težak prosvetni rad pripremljen nastavnik, uz to pristojno plaćen za taj rad, može da bude motivisan za veća postignuća.
U našoj Narodnoj skupštini u toku je rasprava o Budžetu za narednu godinu. O tome sindikati nisu konsultovani, što smatramo velikim propustom i zato tražimo neposredno učešće u raspravi o krojenju kase za obrazovanje.
U meri u kojoj sindikati obrazovanja i nauke budu zajednički nastupali tražeći aktivnu poziciju u socijalnom dijalogu, uz uvažavanje svih  aktera, moći ćemo da postignemo i više za sve zaposlene u ovim delatnostima.
To je naš zadatak za budućnost.
Kako ćemo ga ostvariti, zavisiće i od razmene iskustava iz mnogih zemalja, koje ćemo čuti ovih dana, ali i od odluka i poruka naše Konferencije.
Želim nam svima uspešan rad i još jednom dobrodošli u Beograd!
Nadamo se da ćete mu se sa radošću vraćati.