На иницијативу Синдиката образовања Србије јуче 24. априла 2023. године на седници СЕС-а једна од кључних тачака била је побољшање материјалног положаја просветних радника. Пре седнице, на предлог Колегијума СЕС-а, одржан је састанак представника синдиката са премијерком и министрима за рад и просвету.

Од наших представника били су председници одбора делатности и наш представник у Посебној радној групи за технолошке вишкове: председница мр Валентина Илић, проф. др Марина Миленковић, Мерлин Трајковић, Данијел Ђорђевић и Александар Николић.

Синдикат образовања Србије је на седницама својих органа формулисао захтеве које смо упутили председнику републике, Влади и надлежним министарствима пре усвајања Буџета РС за 2023.годину.

Запослени у делатностима образовања су у тешком материјалном положају, са платама које су ниже за 9,1% од републичког просека и нарушеним системом зарада због тога што повећање минималне цене рада не прати и повећање цене рада за запослене у свим делатностима образовања.

Од 2015. године, са три различите цене рада и компресијом плата до петог степена стручне спреме, са мањим зарадама које имају наставници почетници у односу на свршене ученике средњих школа у дуалном систему образовања, само показује колика је немарност државе за просветне раднике. Управо због тога имамо спорадичне случајеве уписа на факултете за наставничке смерове.

Управо је држава, одједном, постала свесна да је образовање у великој кризи са стручним кадровима и да је неопходно дугорочније решење у циљу привлачења младих и атрактивности наставничке професије.

Наш синдикат је био става да једино побољшање материјалног положаја може да поправи углед професије и да ће значајно повећање плата бити само корак ка лакшем уједначавању у систему плата, којем се не види ни крај, ни почетак.

Закључак је да се утврди динамика састанака председнице Владе РС са представницима синдиката у циљу решавања нагомиланих проблема након три године пандемије, кад се највише улагало у здравство и безбедност државе и да плате у образовању морају бити бар у нивоу републичког просека, као што је у земљама региона.