МЕДИЈИ О ПРОТЕСТУ „ДОКЛЕ ВИШЕ“ 16.Мај 2024.

Изјава Председнице Синдиката образовања Србије Мр Валентине Илић после састанка са представницима Министраства просвете и Министарства правде

___________

www.srbija.gov.rs (Владa Републике Србије)

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка правде Маја Поповић разговарале су данас са председницима и представницима репрезентативних синдиката у просвети о статусу просветних радника и превенцији и смањењу насиља у школама.

На састанку је постигнут договор о томе да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика, који припрема Радна група Министарства правде, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, уврсти посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању.

Ђукић Дејановић је истакла значај сарадње са синдикатима, који су важан партнер Министарства и учествују у свим процесима, како би се нашла најбоља законска и подзаконска решења и унапредио образовно-васпитни рад.

Она је осудила сваки облик насиља и сагласила се са тим да треба јачати ауторитет просветних радника и образовни систем чинити безбедним.

На састанку је истакнуто да се питање насиља може решити само синхронизовано и у сарадњи свих институција и појединаца у друштву.

Захтев за заштиту просветних радника упутили су Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије, Унија синдиката просветних радника Србије и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

IZVOR: Владa Републике Србије

___________

ШТА РАДИТЕ БРЕ? (РТС 1)

___________

NOVA S 

Валентина Илић из Савеза самосталних синдиката (Синдикат образовања Србије) рекла је да се пре годину дана десио погром у Рибникару и да су рекла да ћемо да мењамо, али да школа и даље није безбедна.

„И то не само за ученике и запослене, него и за родитеље. Ово што се данас дешава је резултат 20 година скретања пажње, стављања под тепих. Кад би се све ситуације обелоданиле, давно би се донео закон којим би се наставници заштитили. Пре годину ипо дана речено нам је да ће напад на наставника бити као напад на енглеског полицајца. И шта се од тада променило? Ништа“, навела је она.

 

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

IZVOR: NOVA S

___________

DANAS

Ministarstvo prosvete: Uvodi se posebno krivično delo za napad na zaposlene u obrazovanju

FOTO: MINISTARSTVO PROSVETE SRBIJE

IZVOR: DANAS

___________