Као одговор на штрајк упозорења Синдиката образовања Србије од 22. октобра 2021. године, данас 26. октобра 2021. године, одржан је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Састанку су присуствовали у име нашег синдиката председница мр Валентина Илић и потпредседница др Марина Миленковић, представници других репрезентативних синдиката и са друге стране министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић са помоћницима и државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић.

У уводном делу министар је навео да су велики проблем различита секторска повећања, с тим што ће систем платних група и разреда заживети тек од 1. јануара 2023. године (?). Повећањем минималне зараде за 9,4% проблем ће бити редефиниција плата од првог до шестог степена стручне спреме, навео је министар просвете. Иако је речено да је привредни раст за ову годину 7%, још увек нико од присутних није могао да нам каже колико ће бити повећање и за просвету.

Ми смо образложили наше захтеве и навели примере земаља из региона, да се у Словенији дотира на плату 30 Евра за рад од куће и да су нам плате најниже у региону (63.485 динара).

Министар је изјавио да ћемо до краја ове недеље добити информацију о повећању зарада за наредну годину.

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ