На седници Републичког одбора Синдиката образовања Србије одржаној 26. августа 2022. године у Београду донета је одлука да се Влади Републике Србије и ресорном министарству упуте следећи захтеви:

  1. Тражимо повећање зарада запосленима у просвети у наредној буџетској години од 25% и изједначавање цене рада за све делатности у систему образовања;
  2. Тражимо смањење броја ђака у одељењу на 24.

На састанку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја од 26. августа 2022. године саопштено је од представника Министарства финансија да ће за образовање у наредној години повећање плата бити 12,5%, што је недовољно с обзиром на раст цена, пројектовану инфлацију до краја године и повећање минималне зараде од око 14%.

Сматрамо да наш захтев за повећање зарада за 25% спречава даљу компресију зарада и да ће знатно подићи просек плата у просвети у односу на републички просек. Од 2016. године неуједначеним повећањем плата у просвети добили смо три различите цене рада у оквиру исте делатности, што је недопустиво. Запослени у високом образовању и студентском стандарду имају нижу цену рада у односу на запослене у основним и средњим школама, домовима ученика и предшколским установама.

На седници Републичког одбора је одлучено да се надлежним државним органима да рок до 2. новембра 2022. године, као коначан рок за формирање Владе и министарстава, да започну преговоре о поменутим захтевима, у противном ћемо предузети све облике синдикалне борбе укључујући и штрајк.

Републички одбор је донео одлуку да нова школска година почне редовним одржавањем наставе.

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТ