У Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору је протеклог викенда одржан семинар за представнике синдикалних организација Златиборског округа. Од укупно 26 организација у основним и средњим школама, већина се одазвала позиву да се по први пут окупе у организацији Синдиката образовања Србије.

Поред синдикалних тема, које су саставни део наших семинара у оквиру пројекта „Јачање регионалних капацитета СОС“, који реализујемо више година, скуп је био прилика да се реализује и семинар за стручно усавршавање наставника и стручних сарадника о радно правном положају, правима и обавезама запослених у образовању, за који су учесници добили уверење са осам бодова стручног усавршавања.

Учеснике семинара поздравила је председница Синдиката образоваја Србије Валентина Илић, која је изложила и главна питања синдикалног рада и актуелна питања  која се односе на положај запослених у образовању, као и учешће наших представника у активностима важним за запослене у свим секторима образовања. Ивана Милојевић, председница Окружног одбора Синдиката образовања за Златиборски округ, изнела је главне проблеме у функционисању радне групе за решавање питања технолоших вишкова и начине решавања, док је Драгован Драшковић, председник Већа Савеза синдиката за Ужице позитивно оценио поновно активирање Одбора образовања, као и спремност да пружи логистичку подршку раду Одбора за читав регион.


У раду семинара учествовала је правна саветница Николина Маљковић, која је одговарала на бројна питања синдикалних представника, Миодраг Камперелић, секретар СОС, који је представио структуру и функционисање наше организације и обавезе председника синдикалних организација и Борка Вишнић, координатор пројекта.

Током семинара успостављена је веома лепа комуникација синдикалних представника који су се сусрели по први пут, као и саопштени бројни проблеми због непоштовању прописа, посебно оних који су везани за отежане услове рада наставника у брдско – планинским подручјима.

Б.В.