САОПШТЕЊЕ

Синдикат образовања Србије овим путем изражава револт због накнада зарада за време коришћења годишњег одмора запослених у установама образовања и васпитања који су користили годишњи одмор у јулу месецу 2023. године. Запослени у установама образовања су добили и од 5.000 до 10.000 нижу зараду у односу на јун месец када су били радно ангажовани.

Имајући у виду да запосленима у складу са одредбом члана 114. Закона о раду припада право на накнаду зараде за време коришћења годишњег одмора у висини просечне зараде у претходних 12 месеци, јасно је да су у просек обрачуна накнаде зараде обрачунати и месеци пре увећања зарада запосленима у установама образовања и васпитања а које је уследило од јануара месеца 2023. године.

Поставља се питање зашто су поједини запослени у установама образовања добили и до 10% нижу накнаду зараде у односу на јун месец када нису користили годишњи одмор, а у обрачун накнаде зараде су обрачунати и месеци када су запослени добили увећање зараде од јануара 2023.године у висини од 12,5%? Такође се поставља питање колико је држава овим системом обрачуна зарада уштедела на годишњим одморима запослених у установама образовања и васпитања док се запосленима у државама региона исплаћује и регрес за коришћење годишњег одмора? Од септембарске зараде је најављено и повећање зарада у висни од 5,5% запосленима у установама образовања и васпитања, али да ли ће ово повећање имати заиста позитиван ефекат на побољшање материјалног положаја запослених који је годинама уназад озбиљно нарушен.

 

ПРЕДСЕДНИЦА
Мр Валентина Илић

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ