Председништво РЦ за Поморавски округ на седници одржаној почетком 2016.г. одредило је неколико приоритетних циљева за 2016. годину. Основни циљ је омасовљење чланства и приступ нових организација нашем синдикату. Да би тај циљ било могуће реализовати потребно је предузети више активности, као што су помоћ и подршка основним синдикалним организацијама, јачање организационих капацитета самог Регионалног центра, остваривање новчаних погодности и заштита права наших чланова.

Kада је реч о заједничким активностима са основним синдикалним организацијама, треба поменути организацију стручног семинара ,,Родитељи и ми“ у ОШ,,Бошко Ђуричић“ у Јагодини, који је реализован као пројекат у оквиру сарадње са РЦ Јабланичког округа. Успешно је реализован и једнодневни излет за ПУ ,,Дечја радост“ из Свилајнца. У новембру, у сарадњи са шведским синдикатом, организован је дводневни семинар у Параћину, на коме су, осим председника основних синдикалних организација из нашег округа, учествовали и гости из предшколских установа, који су заинтересовани за приступ нашем синдикату. Активно учешће у раду семинара имали су и представници Републичког одбора. На семинару је, између осталог, закључено да иницијативу за све активности преузму основне синдикалне организације, а Регионални центар ће пружити сваку врсту помоћи и подршке, у организационом и финансијском смислу. Овај закључак је убрзо и реализован финансијском подршком за организацију Новогодишњих прослава у ОШ ,,13. октобар“ из Ћуприје и ПУ ,,Бамби“ из Параћина. Овакав начин сарадње ће се наставити и у 2017. години.

Организациона структура Регионалног центра ојачана је оснивањем више сектора и секција ( Сектор за правну помоћ, Сектор за организационе послове,Секција жена…), усвајањем правилника, оснивањем одбора и комисија. Тесна сарадња између чланова синдиката допринела је веома успешно завршеним пословима око распоређивања технолошких вишкова, тако да ниједан члан нашег синдиката није остао нераспоређен.

Доста је урађено и по питању остваривања новчаних погодности. Почетком године постигнут је одговор са две туристичке агенције о посебним условима плаћања ( 10–20% попуста и плаћање на више месечних рата). Склопљени су уговори са ,, Kнез петролом“ и ,,Лукоилом“ о издавању платних картица које омогућавају јефтиније гориво. Склопљено је и више уговора са трговинским радњама, апотекама…

Резултат свих ових активности јесте и успешно остваривање основног циља, тј. омасовљење чланства. Нашем Регионалном центру, а самим тим и нашем синдикату, приступилле су три нове организације: ПУ ,,Бамби“ из Параћина, ОШ,,Милан Мијалковић“ из Јагодине и Школа за музичке таленте из Ћуприје. Укупан број нових чланова је око 150, тако да сада на територији Поморавског округа наш синдикат има преко 1000 чланова, што је знатно више од свих других синдиката просвете који делују на овом подручју.

 

Председник РЦ Поморавског округа

Синдиката образовања Србије

Милан Јовановић