Преседница Синдиката образовања Србије Валентина Илић са сарадницима, секретаром Синдиката образовања Србије Миодрагом Кампарелићем и правном саветницом у Синдикату образовања Србије Николином Маљковић посетила је град Суботицу, административни центар Севернобачког округа, дана 28.02.2017. године. Госте су дочекали др Чедомир Барош, председник ГО Синдиката образовања, науке и културе у Суботици, Милан Поповић, преседник ССС Града Суботице и Зорица Карановић, специјални саветник у Синдикату.

SU 28 II 2017

Током радне посете Суботици председница Валентна Илић са сарадницима и домаћинима из Суботице посетила је и разговарала са чланом гредског већа задуженом за образовање Наташом Алексић као и са Илијом Ђукановићем, чланом градског већа задуженим за социјална питања. На овом састанку разговарало се о стању у образовању на подручју града Суботице, са посебним освртом на рационализацију односно питању умрежавања школа и проблемима који ће преистећи из наведене рационализације. Разговарано је и о свим другим проблемима у образовању и начину решавања истих. Део разговора се односио и на могућностима укључивања и већ укљученом децом у систем образовања: из редова миграната, деце из редова повратника (реадмисија) и ромске популације деце. Овај део је специфичан и треба још да се ради на овом проблему, такођер је договорено да се настави сарадња укључивањем Синдиката образовања Србије кроз пројекте везане за ову проблематику. Разговарало се о нацртима сета Закона из области образовања и васпитања.

Ово је први од састанака са члановима градског већа и договорено је да се настави сарадња и разговори по питањима образовања у наредном периоду. У интересу обе стране је да се превазиђу сви проблеми који постоје и да до нових не дође, те да се свко из свог делокруга рада максимално ангажује по питању образовања на подручју града Суботице. Такођер из овог разговора проистећи ће званични предлози према градској управи града Суботице од стране Синдиката образовања Србије.

Делегација Синдиката образовања Србије је имала и разговор са председником актива директора школа у Суботици Пајицом Башић. У овом разговору размењене су информације, разматрана проблематика у образовању у граду, односу директора и Синдиката, итд. Разговарало је и о предлозима Закона који су у припреми из областо образовања и васпитања.

Од председника актива директора се захтевало да представник Синдиката образовања Србије учествује у раду актива директора на наредним седницама.

Током посете Суботици председница Валентима Илић са сарадницима и домаћинима посетила је и две установе у граду, и то Студентски центар „Суботица“ и ОШ „Соња Маринковић“. У посетама овим институција образовања разговарано је са директорима и синдикатима о проблематици које ове Установе имају и на које начине да се реше проблеми у заједничком и појединачном наступу према министарству. Приликом посете преседница је обишла и запослене у Ресторану 1 и Ресторану „Индекс“ Студентског центра и у пријатној и радној атмосвери разговара са запосленима.

Пресдница Валентина Илић је посетила и разговарала са преседником Миланом Поповићем и замеником преседника Иштваном Хуђијем ССС Града Суботице о актуелним синдикалним проблемима и активностима у наредном периоду. Сарадња која је до сад била на вема високом нивоу наставиће се и даље на задовољство СОС-а и СССГ Суботице.

Током радне посете преседница је присуствовала седници градског одбора Синдиката образовања, науке и културе Суботица. На овој седници преседница се упознала са свим члановима ГО као и са стањем у њиховим ООС. Посебан део седнице се односио на стање у СОС, актуелностима, разговорима са министарстима и другим учесницима јавног живота, проблемима у образовању и др. које је преседница Валентина Илић презентвовала члановима ГО.

О актуелностима у вези сета нацрта Закона из области образовања и васпитања, преговорима са Министарством просвете члановима ГО презентвовала је правна саветница Николина Маљковић. Размењена су мишљењна и дати неки предлози нашем преговарачком тиму да то у следећим преговорима изнесу у министарству просвете.

Као и увек активно у свим дискусијма учествовали су сви чланови ГО и неизоставни сектетар Миодраг Кампарелић.

Овакав вид састанака ће се уприличавати кад год околности буду дозвољавале и у већем обиму.

У скорије време се очекује нова посета преседнице Валентине Илић и нови разговори-договори са градском управом Суботице, Школском управом, Активом директора, синдикалним организацијама на терену и свим другим чиниоцима јавног живота повезаним са образовањем на подручју Севернобачког округа.

Током радне посете уприличена је и конференција за новинаре, фотографије можете погледати на: https://www.subotica.com/fotografije/album-70435-subotica-aktuelnosti-u-sindikatu-zaposlenih-u-obrazovanju-nauci-i-kulturi/

Посета је завршена дружењем уз вечеру коју је приредило руководство ССС Града Суботице.

Чедомир Барош,

председник ГО Синдиката образовања, науке и културе у Суботици