Запослени у установама образовања добили од 5.000 до 10.000 динара мање у односу на јун, месец када су били радно ангажовани, упозоравају из Синдиката образовања Србије

Запослени у просвети доживели су усред летњег распуста непријатност, јер им је уместо целокупне плате стигао умањен износи и до 10 одсто.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић за РТ Балкан каже да су запослени у установама образовања добили од 5.000 до 10.000 динара нижу зараду у односу на јун месец када су били радно ангажовани.

Како нам је објашњено из више извора ово је осма година да се на овакав начин обрачунава плата за период летњег и зимског распуста, али је сада нешто осетније.

Објашњење лежи у одредби члана 114. Закона о раду из 2015. године, када се плата за време годишњег одмора рачуна као просечна плата коју је запослени примио у последњих 12 месеци. А плате просветним радницима повећане су тек у фебруару ове године за око 12 одсто. То значи да је у обрачун јулске плате просветним радницима ушао знатан број месеци, када је плата била нижа. Те претходне плате вукле су смањење до којег је дошло у складу са Законом о раду.

Јул има и мање радних дана него обично, па је умањење плате веће. Уз то, у току распуста не исплаћује се надокнада за разредно старешинство, које износи 4 одсто, у износу од 2.000 динара, као ни топли оброк. Када се све ставке ставе на папир, не чуди што су поједини професори остали и без више од 10.000 динара.

„Поставља се питање колико је држава овим системом обрачуна зарада уштедела на годишњим одморима док се запосленима у државама региона исплаћује и регрес за коришћење годишњег одмора“, пита се Валентина Илић из Синдиката образовања Србије.

Она изражава бојазан да ће се слична нелогичност поновити и у августу.

Илићева додаје да просветари у току летњих месеци примају регрес за годишњи одмор у БиХ 325 евра, Хрватској 300 евра и Словенији 1.203 евра, а у Северној Македонији 150 евра, док са ове стране Саве и Дунава не знају ни колико им износе топли оброк и накнада за превоз, јер све то улази у зарачунати коефицијент зараде.

„Прво су нас раније отерали на годишњи одмор, а сада нам враћају достојанство тако што нам укидају и овако минимална примања“, наводи наша саговорница и истиче да је око 80 одсто чланова сагласно да нову школску годину од септембра дефинитивно започну штрајком који ће подразумевати скраћење наставе на 30 минута.

Док из Министарства просвете за РТ Балкан кажу да ово није изоловани случај јер се накнаде на исти начин умањују већ осам година, тачније од ступања на снагу новог Закона о раду 2015. године, из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упозоравају да они само пишу слово акта и да нису надлежни за исплате зарада.

Из Самосталног синдиката предшколских установа објашњавају да све зависи од тога који месец се иде на одмор – па се највећа умањења добијају у месецима када има мање радних сати, као што је случај са фебруаром и јулом.

„Јул 2023. је имао 168 радних сати, док је јун имао 176 радних сати, мај 184 радних сати. Када одете у јулу на одмор, логично, добијате мање“, рекли су васпитачи из синдиката за београдске медије.

Адвокат за радно право Олга Вучковић Кићановић за РТ Балкан каже да не може да разуме како се то десило.

„Не може да се дира зарада за време годишњег одмора. Они имају легалан одмор у току распуста. Треба питати министарство о чему се ту ради јер је то противзаконито, неморално и неетички. Имају право да ми се јаве и да заштите своја права на суду. Они су иначе минимално плаћени, сигурно је да ту има људи са најнижим коефицијентом од 17,32, што би значило да је неко на минималцу примио умањену зараду, што не сме да се ради – минимална зарада не сме да се крњи“, упозорава Олга.

Просветне раднике очекује и умањење и другог дела плате за јул, чија исплата ће бити око 20. августа.

Очи упрте у септембар

Просветни радници ће од 1. септембра добити повећање плате од 5,5 одсто, а затим од 1. децембра још 10 процената. То значи да ће од почетка наредне године просечна плата васпитача у вртићу и наставника у средњој и основној школи бити и више од 86.000 динара.

На повишице у просвети право има пет категорија запослених и њих је укупно око 150.000.

Најмање повећање плата у оквиру недавно најављених економских мера биће око 6.500 динара, имајући у виду да је републички минималац око 42.000 динара. Васпитачима у предшколским установама повећање ће бити укупно око 10.000 динара, а наставницима и веће.

 

ИЗВОР: RT BALKAN